بوستر پمپ چیست؟

هادی های مورد استفاده در تابلو برق
جولای 1, 2024
Show all

بوستر پمپ چیست؟

#توان گستر

بوستر پمپ به مجموعه‌ای از چندین پمپ گفته می‌شود که به صورت موازی و پشت سر هم قرار می‌گیرند. در حقیقت زمانی که در سیستم‌های پمپاژ ثابت شامل یک یا چند الکتروپمپ که دائماً میزان مشخصی آب به داخل لوله‌ها پمپاژ می‌شود امکان نوسان فشار آب وجود دارد و این نوسان می‌تواند باعث آسیب رساندن به شیرآلات و لوله‌ها شود و در نهایت جریان آب قطع شود به همین دلیل از بوستر پمپ‌ها استفاده می‌شود که میزان فشار آب تنظیم شود. بوستر پمپ‌ها توسط یک تابلوی کنترل سرعت کنترل شده و میزان دبی آب را در یک حد مشخص ثابت می‌کنند. در ساختمان‌های کوچک استفاده از یک پمپ آب ساده می‌تواند پاسخگوی نیاز بخش‌های مختلف باشد اما در ساختمان‌ها و مجموعه‌های بزرگ که مصرف‌کننده‌های زیادی دارد حتماً باید از بوستر پمپ‌ها استفاده کرد. در اصل زمانی که میزان آب مصرفی در یک مجموعه به حداکثر حد خود می‌رسد، بوستر پمپ‌ها از ظرفیت تمامی پمپ‌ها استفاده می‌کند و فشار، سرعت و دبی مورد نظر را تأمین می‌کند.

کاربردهای بوستر پمپ

بوستر پمپ‌ها در صنایع و همینطور در استفاده‌های شهری کاربرد‌های فراوان دارند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • بوستر پمپ اطفا حریق قابل استفاده در آتشنشانی
  • تامین فشار آب در ساختمان ها با تعداد طبقات و واحد های زیاد
  • تامین فشار آب در بیمارستان ها و استادیوم های ورزشی
  • استفاده در مراکز تجاری
  • مصارف کشاورزی و آبیاری گلخانه ها
  • آبیاری مزارع بزرگ
  • سیستم کشت صنعتی
  • آبرسانی ساختمان‌ها, مجتمع‌های مسکونی, شهر و شهرک‌ها, بیمارستان و فرودگاه‌ها
  • آبرسانی مراکز صنعتی, کارخانه‌ها و هتل‌ها
  • آبیاری قطره‌ای و باران‌های مصنوعی در سیستم کشاورزی
  • سیستم‌های آتش‌نشانی و اطفا حریق

انواع بوستر پمپ‌ها

همان‌گونه که پمپ‌های آب می‌توانند بر اساس فاکتورهایی همچون نوع موتور محرک، تعداد مراحل کار، سرعت و قدرت، ابعاد و اندازه و … دسته‌بندی می‌شوند، بوستر پمپ‌ها نیز می‌توانند بر اساس فاکتورهای مختلفی تقسیم‌بندی شوند. یکی از مهم‌ترین فاکتورهای دسته‌بندی بوستر پمپ‌ها نوع تابلو برق است و بر این اساس این تجهیزات به دو دسته اصلی بوستر پمپ دور ثابت و بوستر پمپ دور متغیر تقسیم می‌شوند. مهم‌ترین دسته‌بندی بوستر پمپ‌ها بر اساس نوع کاربری و کاربردهای آن‌ها است و از این نظر این تجهیزات به سه دسته بوستر پمپ آبرسانی، بوستر پمپ آتش‌نشانی و بوستر پمپ آب آبیاری تقسیم می‌شوند. هر کدام از این بوستر پمپ‌ها می‌توانند از ویژگی‌ها، قابلیت‌ها و مشخصات منحصربه‌فردی برخوردار باشند و در تأمین فشار آب ساختمان‌های مرتفع، بیمارستان‌ها، استادیوم‌های ورزشی، صنایع کشاورزی و تغذیه ایستگاه‌های اطفاء حریق (بوستر آتش‌نشانی) و … استفاده شوند. بوستر پمپ‌ها می‌توانند شامل تجهیزاتی همچون پمپ سانتریفیوژ، منبع تحت فشار، Pressure Switch، مانومتر و اتصالات ورودی و خروجی باشند.

بوستر پمپ آبرسانی

بوستر پمپ آبرسانی یا خانگی (Water supply booster pump) به نوعی از پمپ‌های تقویت کننده فشار با آرایش استاندارد گفته می‌شود که با هدف رساندن آب در یک مسیر مشخص با بیشتر افت فشار و بالاترین مصرف کننده استفاده می‌شود. این بوستر پمپ وظیفه ثابت نگه داشتن فشار لازم برای تأمین شبکه مصرف با توجه به الگوی متغیر مصرف را بر عهده دارد و می‌تواند شامل یک یا چند پمپ باشد. تعداد پمپ‌ها بر اساس میزان تراکم مصرف مشخص می‌شوند.

نحوه عملکرد این بوستر پمپ به این صورت است که زمانی که کوچک‌ترین مصرف در ساختمان وجود داشته باشد (حتی به اندازه یک شیر سماور)، پمپ اول با توجه به سناریو تابلو برق وارد مدار می‌شود و دور آن نسبت به مصرفی که وجود دارد در ساختمان افزایش می‌یابد. زمانی که پیک مصرف وجود داشته باشد، پمپ دوم، سوم و … به عنوان پمپ کمکی وارد مدار شده و در صورت کاهش پیک مصرف به نوبت از مدار خارج می‌شوند.

بوستر پمپ آتش نشانی 

نصب سیستم اطفا حریق در سالهای اخیر از از ملزومات هر ساختمان به حساب می آید. معنی لغوی بوستر پمپ, تقویت کننده می باشد. همانطور که از نام آن پیداست از بوستر پمپ آتش نشانی در مصارف آتش نشانی و سیستم های اطفا حریق استفاده میشود.

از آنجایی که سیستم اطفا حریق به فشار آب بالا نیاز دارد از بوستر پمپ آتش نشانی برای همین منظور در ساختمان ها استفاده میشود. همچنین با توجه به جدول زیر میتوانید مدل دلخواه خود را انتخاب نمایید.

نحوه اتصال بوستر پمپ آتش نشانی اتصال پمپ ها به صورت موازی می باشد. این پمپ ها از طریق یک تابلو فرمان هوشمند کنترل میگردند. از بوستر پمپ های آتش نشانی هم در واحد های مسکونی و هم در مصارف صنعتی استفاده میگردد. در صورت بروز حادثه و آتش سوزی فشار آب معمولی شهری توانایی خاموش کردن آتش را ندارد. به همین دلیل بوستر پمپ های اتش نشانی آب را با فشار هدایت میکنند و برای اطفا حریق کاربرد فراوان دارند. در برخی موارد قبل از بوستر پمپ منابع و مخزن آب تعبیه میگردد.

بوستر پمپ های آتش نشانی در انواع دور ثابت و دور متغیر وجود دارند. 

تفاوت پمپ و بوستر پمپ

در مواردی که نیاز به فشار آب بالا باشد از پمپ آب استفاده می شود. در برخی از موارد استفاده از یک پمپ کافی نیست و نیاز است که از چندین پمپ به صورت موازی در کنار هم استفاده کنیم.اصطلاحاً به این چیدمان موازی چند پمپ کنار هم بوستر پمپ گفته می‌شود.

پمپ‌های آب در سیستم‌های پمپاژ ثابت استفاده می‌شوند. از مشکلات استفاده از پمپ ها این است که پمپ ها دارای دور ثابت هستند و امکان کنترل دور موتور پمپ ها وجود ندارد. این دور ثابت باعث آسیب رساندن به پمپ ها و لوله ها در ساختمان میگردد. همچنین احتمال نرسیدن آب به قسمتی از واحد های ساختمان نیز وجود دارد. برای حل این مشکل از بوستر پمپ استفاده میشود. 

بوستر پمپ با کنترل دور موتور الکتروموتور همیشه فشار آبی یکنواخت را در ساختمان فراهم میکند. بوستر پمپ آبرسانی متشکل از چند الکتروموتور میباشد که به صورت موازی به هم متصل هستند و قابلیت تنظیم فشار آب پمپاژ شده را دارد.

در بوستر پمپ‌ها برای جلوگیری از صدمات توسط ضربات الکتریکی یا مکانیکی در هنگام استارت از اینورتر (inverter) استفاده میشود.

استفاده از اینورتر باعث میشود تا الکتروموتور به آرامی شروع به کار کند و دور موتور و قدرت آن به مرور زمان افزایش پیدا کند. در صورتی که پمپ به حداکثر توان کارکرد خود برسد و فشار و حجم آب مورد نیاز تأمین نشود, پمپ دوم به صورت اتوماتیک وارد جریان شبکه میشود.

راهنمای انتخاب بوستر پمپ

به صورت دقیق تر بوستر پمپ از اجزای زیر تشکیل شده است:

  1. مجموعه ای از پمپ ها. (حداقل دو پمپ)
  2. تابلو فرمان.(کنتر بار – کنتر فاز – کنتر سطح مایعات -انواع کنتاکتر – اینورتر – سافت استارتر – plc)
  3. شیرآلات.
  4. شیر فلکه های ورودی و خروجی.
  5. شیر یک طرفه.
  6. صافی.
  7. کلکتورهای ورودی و خروجی.
  8. لرزه گیرها.
  9. منابع تحت فشار.
  10. پرشر سوییچ.
  11. درجه فشار سنج.

پارامتر های فشار و دبی و فضای در دسترس در انتخاب بوستر پمپ مهم می باشد. در ساخت بوستر پمپ از انواع برندهای ایرانی و خارجی استفاده شده است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!